Q&A.

Wat is een taxatie?
Een taxatie is een waardebepaling van een woning door een deskundige. Een taxatie wordt ook wel een waardebepaling genoemd.


Waarom heb ik een taxatierapport nodig?
Er zijn verschillende redenen waarom je een taxatie nodig hebt. Met name is een taxatierapport nodig wanneer je een woning hebt gekocht en je een hypotheek gaat aanvragen bij een hypotheekverstrekker. Een hypotheekverstrekker wil graag een onafhankelijk advies over wat een woning waard is. Dit kan ook nodig zijn als je je hypotheek wilt aanpassen of wanneer er sprake is van een verkoop, scheiding, gedwongen verkoop of overlijden.


Waar hangt de waarde van de woning vanaf?
De waarde van de woning hangt af van verschillende factoren. Allereerst is de locatie van de woning van belang, daarna of het is gelegen op erfpacht of eigen grond, de aanwezigheid van een buitenruimte zoals een tuin of balkon, de indeling, de staat van het onderhoud, de isolatie, het oppervlak en de inhoud.


Is een taxatierapport verplicht?
Bij het aanvragen van een hypotheek stelt een hypotheekverstrekker een taxatierapport verplicht. Tenzij het een nieuwbouwwoning betreft en de woning vrijwel na oplevering wordt gekocht. Dan is er geen taxatierapport nodig. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning wil de hypotheekverstrekker echter wel vaak dat er een taxatierapport wordt gemaakt van de huidige woning.


Wat is een gevalideerd taxatierapport?
Bij een gevalideerd taxatierapport worden de taxateur en het taxatierapport streng gecontroleerd door een validatie instituut. Onder andere het NWWI (Nederlands Woning Waarde instituut) valideert het taxatierapport en de taxateur. Het NWWI is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. 


Is een taxatierapport altijd gevalideerd?
Nee, dit verschilt per aanvraag. Een hypotheekverstrekker kan, indien een woning is verkocht boven de NHG grens, aangeven dat een taxatierapport niet gevalideerd hoeft te worden. Dan kan een gewoon rapport worden afgegeven.  Een taxatierapport dient altijd gevalideerd te worden als er een hypotheek wordt aangevraagd met NHG garantie (Nationale Hypotheek Garantie).


Is MTaxaties aangesloten bij het NWWI?
Ja, MTaxaties is aangesloten bij het NWWI en kan hierdoor gevalideerde en niet gevalideerde taxatierapporten afgeven.


Mag een taxateur overal taxeren?
Nee, een taxateur heeft een straal van 20 km rondom het kantoor waarbinnen een taxateur mag werken.


Zit er een verschil tussen de aankoopprijs van een woning en een taxatierapport?
Het kan zijn dat er een verschil zit tussen de aankoopprijs van een woning en het taxatierapport. Het is van belang dat dit verschil zo klein mogelijk is, omdat de hypotheekverstrekker alleen een financiering verleent over het getaxeerde bedrag of de aanschafprijs van de woning. Indien een woning veel lager wordt getaxeerd dan de aanschafprijs van de woning, zal je als koper het verschil zelf bij moeten leggen of kan de koop niet doorgaan. Indien de taxatie van de woning hoger uitvalt dan de aanschafprijs van de woning, financiert de hypotheekverstrekker meestal tot de aanschafprijs van de woning.


Hoe lang duurt het voor dat een taxatierapport gemaakt is?
Als een taxatie wordt aangevraagd wordt er een afspraak ingepland om de woning te bekijken. Tijdens het opnemen van de woning wordt de gehele woning bekeken,  er worden foto’s gemaakt en de woning wordt opgemeten. Dit is nodig om een zo goed mogelijk advies te kunnen schrijven. Nadat de taxateur de woning heeft gezien duurt het ongeveer een week voor het taxatierapport af is. Houdt hier ook rekening mee als je een hypotheek gaat aanvragen. 


Wat zijn de kosten van een taxatierapport?
Aan het maken van een taxatierapport zitten kosten verbonden. De kosten verschillen per type woning en de omstandigheden die van toepassing zijn. Een taxatierapport kan duurder worden doordat er een verbouwing meegefinancierd wordt of doordat een woning is verhuurd of bedoelt is om te verhuren. Neem gerust 
contact voor meer informatie hierover. 

 

Meer informatie over het NWWI vindt u bij op de site van het NWWI